Je mag vragen wat je nodig hebt


“Je hoeft niet zo hard je best te doen. Je mag ook gewoon vragen wat je nodig hebt.“

De tranen rolden over mijn wangen.

Mijn zus. Ze heeft de gave om recht naar de essentie te gaan. En dit was zo’n moment. Deze woorden samen met een dikke knuffel kon ik helemaal ontvangen.

Dat was een jaar geleden. Op een opstellingendag. Ik stond achter iemand als steun. Heel erg mijn best te doen. Tot mijn hele lichaam verkrampte.

Tijdens de woorden van mijn zus is er iets verschoven in mijn systeem. Ik was er echt klaar mee. Met mijn best doen. In plaats van mijn best te doen, doe ik nu vooral wat goed voelt, waar ik zin in heb. Gewoon. Mezelf zijn.

Maar zoals dat wel eens gaat met patronen duiken ze af en toe terug op. Een uitnodiging. Om ze op een diepere laag te transformeren.

Tien dagen geleden heb ik een tekst gepost rond dit thema “I like to do it my way. Ik heb een missie neer te zetten. En dat lukt niet als ik iedereen tevreden probeer te houden.”

En wow, ben ik daar even op uitgedaagd. Want op die tien dagen heb ik heel wat feedback, verzoeken, adviezen ontvangen:

- Dat ik meer mijn grenzen mag stellen. - Dat ik me kwetsbaarder mag opstellen. - Dat ik meer mijn podium mag pakken. - Of ik niet een beetje té zichtbaar ben geworden. - Of ik me niet te kwetsbaar opstel. - Dat ik een inspiratie ben omdat ik zo goed voor mezelf zorg. - Of ik mijn eigen behoeften toch niet iets te veel boven die van anderen stel. - Dat ik mezelf niet genoeg in vraag stel. - Dat ik mezelf te veel in vraag stel. - Of ik niet wat te veel vanuit mijn hoofd werk. - Dat het voelbaar is dat ik vanuit hart en ziel werk.

Hoewel het grootste deel van de feedback op een heel liefdevolle manier gebracht werd, was ik er toch even niet goed van. Vooral de veelheid. Blijkbaar zijn er veel mensen die een mening hebben over hoe ik de dingen moet aanpakken. Maar wat me vooral opviel. Voor elke feedback die ik kreeg, kreeg ik binnen deze tien dagen ook telkens het tegenovergestelde terug van een andere persoon.

Tot het bijna lachwekkend werd.